- studia II stopnia
- Tytuł zawodowy: magister inżynier
Zarządzanie i inżynieria produkcji w j. angielskim
Naciśnij Enter aby wybrać kartę, Tab, aby odczytać treść karty.
OPIS KIERUNKU
Absolwent II stopnia wykazuje specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii mechanicznej, nauk ekonomicznych i społecznych. Posiada kompetencje potrzebne do projektowania, sterowania oraz doskonalenia nowoczesnych systemów produkcyjnych. Jest przygotowany do zarządzania systemami produkcyjnymi, w tym zautomatyzowanymi i zrobotyzowanymi. Potrafi wdrażać innowacyjne rozwiązania w procesach wytwórczych, w tym zaawansowane narzędzia informatyczne. Posiada kompetencje menedżerskie potrzebne do zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjnym.
Production management
W trakcie nauki na specjalności studenci otrzymują szeroką wiedzę na temat zarządzania przedsiębiorstwami produkcyjnymi, w tym innowacyjnymi o charakterze globalnym, poznają najnowsze technologie wytwarzania i trendy rozwoju współczesnych przedsiębiorstw produkcyjnych, metody i techniki organizacji produkcji a także metody i narzędzia optymalizacji systemów produkcyjnych.
Studenci tej specjalności zdobywają umiejętności projektowania nowych systemów produkcyjnych i usprawniania obecnych, potrafią efektywnie zarządzać zasobami produkcyjnymi jak również planować i sterować realizacją zleceń produkcyjnych z wykorzystaniem zaawansowanych narzędzi informatycznych. Absolwenci są przygotowani do podejmowania zadań w przedsiębiorstwach typowych dla takich funkcji jak: manager ds. produkcji, manager ds. produktu, manager ds. procesu, inżynier produkcji, analityk procesu, manager ds. rozwoju procesu.
Kryteria
Wskaźnik rekrutacyjny kandydata na studia II stopnia jest liczony wg wzoru:
D × 10 + ŚR + OD
- D
ocena na dyplomie,
- ŚR
średnia ważona z przebiegu studiów,
- OD
5 x WG + WOD*
WG – współczynnik wagi przypisany kandydatowi, zależy od stopnia zgodności standardu kształcenia ukończonego kierunku studiów I stopnia ze standardem kształcenia kierunku, na który następuje rekrutacja. Wartości współczynników wagi zamieszczono w tabeli 1.
Dla kierunków nie wymienionych w tabeli 1 współczynnik WG ustalany jest indywidualnie przez WKK na podstawie dostarczonego przez kandydata suplementu do dyplomu ukończonych przez niego studiów I stopnia.
WOD* – wynik oceny dorobku, na podstawie kursów realizowanych na studiach I stopnia (0 – 20 pkt.)
Wydział nie przyjmuje kandydatów z zerowym wskaźnikiem oceny dorobku OD.
Dodatkowe warunki przyjęć
Wymagany tytuł zawodowy
inżynier, magister inżynier
Dopuszczalne kierunki ukończonych studiów
brak ograniczeń
Więcej informacji
Perspektywy zatrudnienia:
Absolwenci są przygotowani do podejmowania zadań w przedsiębiorstwach typowych dla takich funkcji jak:
- inżynier/kierownik/manager ds. produkcji/produktu/procesu
- inżynier/kierownik /manager ds. jakości/systemu zarządzania jakością
- inżynier/kierownik laboratorium pomiarowego
Koła naukowe
Na PWr działa 160 kół naukowych,
sprawdź czym możesz zająć się „po godzinach”
wszystkich organizacji
studenckich